У Харкові повалили погруддя маршалу Жукову: хронологія

18:02, 2 чер. 2019
 
У Харкові повалили погруддя маршалу Жукову: хронологія

Близько 11:00 ранку. За 200 метрів від Палацу спорту збираються громадські організації «Фрайкор», осередок політичної партії «Національний корпус», «Демократична сокира», «Правий сектор».

Вони вийшли, щоб провести пікети перед з’їздом політичної партії «Довіряй ділам». Її створив мер Харкова Геннадій Кернес та міський голова Одеси Геннадій Труханов. Одна з акцій має назву «Можемо повторити», говорить співорганізатор Юрій Лихота.

«Ми їм хочемо показати, що Харків це українське місто, що на «благо харків’ян» треба працювати, а не красти. Ми будемо нагадувати людям, що саме зробив Кернес для Харкова і всіх харків’ян».

Люди принесли портрети загиблих у теракті під час «Маршу єдності», що проходив поруч з Палацом спорту у лютому 2015 року.

«Висловити свій протест протів зборища, яке організовують у Палаці спорту. Рядом з тим місцем, де гинули наші патріоти», — розповідає Валентин Руденко, учасник акції від ГО «Самооборона».

Акціянти рушають до Палацу спорту. Вхід до нього охороняє кордон правоохоронців.

Пікетувальники утворюють «коридор ганьби», говорить співорганзітор акції Костянтин Немічев. На асфальті  мапа України, яка залита червоною фарбою. Учасники з’їзду партії «Довіряй ділам» йдуть цим коридором до Палацу. За словами Немічева, це працівники бюджетних установ міста, яких змусили сюди прийти.

Акціянти перемістилися до погруддя маршалу Георгію Жукову. На нього накинули мотузки і повалили. 

Погруддя почали розбивати молотками та сокирами. На ньому написали слово «Кат». Після цього пікетувальники повернулися до Палацу Спорту. Близько 14:40 акція завершилась. У ній взяли участь 1500 людей, каже співорганізатор Костянтин Немічев.

     

У поліції відкрили два кримінальні провадження, розповіла речниця Нацполіції Харківщини Ганна Третьякова. Дії учасників пікету розслідують як «хуліганство». Ще одна стаття «насильство щодо працівника правоохоронного органу». Станом на 19:30 затриманих немає.

Третьякова говорить, під час повалення погруддя невідомі розпилили сльозогінний газ. Троє поліцейських отримали хімічні опіки очей, їх доправили до лікарні. Медики надали силовикам допомогу, оцінили їхній стан як задовільний і відпустили.

Нагадаємо, торік у травні невідомі скинули з постаменту погруддя Жукову. 

Того ж дня зранку комунальники повернули погруддя на постамент. Цьогоріч, 8 травня, на сайті мерії з’явилась петиція про повернення проспекту ім’я маршала Жукова. Підтримати петицію на своій сторінці у Facebook закликав мер Харкова Геннадій Кернес. За добу петиція набрала необхідну кількість голосів 5 тисяч.

Головне фото: Національна поліція Харківщини