Оператора Вадима Макарюка перевели до реанімації міської лікарні №7

18:25, 10 чер. 2019
 
Оператора Вадима Макарюка перевели до реанімації міської лікарні №7

Вадим Макарюк, оператор програми «Вісті», третій день перебуває у реанімації. У нього крововилив у мозок та численні забої, говорить його колега Анна Черненко.

«Єдине, що він зміг розказати нормально — тому що обличчя було опухле, він важко говорив — що у нього стріляли і за ним гнався натовп. А потім бив. Він у важкому стані. Лікарі говорять, що прогнози якісь давати рано. Добре дуже, що немає динаміки негативної. Йому зробили вже кілька томограм. У нього крововилив у мозок. Тобто простими словами — інсульт».

На фото: Вадим Макарюк (надано Сергієм Зайцевим)

Анна каже: сьогодні Вадима перевели до реанімації міської лікарні №7.

«Це профільна лікарня, неврологія. Плюс техніка: томографи та інше, краще. Реанімація, яка спеціалізується на лікуванні крововиливів».

Травми Вадим отримав 7 червня під час сутичок біля ринку «Барабашова». За словами речника концерну «АВЕК» Сергія Зайцева, на кадрах видно, як невідомий цілить у Вадима.

 

«Вадим знаходиться тут. Людина дістає зброю. Людину видно і можна ідентифікувати»На фото: Сергій Зайцев

На оператора напали, розбили камеру та відібрали картку пам’яті. Про це говорить начальник слідчого управління поліції області Сергій Чиж.

«Були вилучені відео з камер, які знаходились на місці події. Ми вже бачимо як і хто штовхає нашого потерпілого Макарюка Вадима Миколайовича. На даний час встановлено два нападники, які вчиняли активні дії стосовно журналіста. Ці люди були в цивільному одязі. Ми на даний час розуміємо хто, лише збираємо доказову базу».

Чиж говорить, напад на Макарюка розглядають як три окремі кримінальні справи — це «перешкоджання журналістської діяльності», «насильство щодо журналіста» та «розбій».

Учора Вадиму Макарюку виповнилось 36 років. Підтримати його до стін лікарні прийшли харківські журналісти. 

«Я прийшла, по-перше, привітати його. Мені хочеться сказати: "Вставай, здоров’як, очухуйся скоріше! Ми хочемо бачити тебе на зйомках!" Щоб ті, хто Вадика побив, щоб вони не лишилися безкарні», — розповідає Тетяна Доцяк, кореспондентка «ICTV».

Сьогодні харківські журналісти почали збір підписів з вимогою до силовиків ефективного розслідування нападу на Макарюка. Збиратимуть підписи протягом трьох днів. Нині їх — понад 40, говорить кореспондентка «5 канал» Ксенія Нечипоренко.

«Хочемо розслідування, хочемо покарання тих, хто винний у фактичному побитті Вадима. Хочемо взагалі, щоб розслідування було, щоб воно проводилось».

Ксенія каже: лист передадуть очільнику Національної поліції, міністру внутрішніх справ та Генеральному прокурору України.

Картка пам’яті, яку забрали в оператора Вадима Макарюка, може бути доказом у справі. Про це розповідає працівниця «Харківської правозахисної групи» Таміла Беспала. За її словами, важливим моментом у розслідуваннях стосовно нападів на журналістів є доведення факту, що на людину напали саме через її професійну діяльність.

«Потрібно довести, що було на тій картці. Хто і з яким умислом вилучив у нього ту картку. Якщо ми кажемо про доведення, то, можливо, бажано, щоб були ще якісь докази. Тобто цей журналіст працював за якоюсь тематикою, він збирав якісь матеріали, у нього були якісь статті. Потрібно знати, що ця людина працювала в якомусь напрямку, були якісь уже погрози. І тому я б радила журналістам, стосовно яких здійснюються якісь такі дії, незаконні, скажімо так, готувати базу, доказову базу, для адвоката, який буде його захищати».

Головне фото: Facebook / Вадим Макарюк