Лідер «Слуги Народу» прокоментував подвійне громадянство Олександра Куницького

18:12, 9 лип. 2019
 
Лідер «Слуги Народу» прокоментував подвійне громадянство Олександра Куницького

Юридичних механізмів відкликання кандидатів у депутати, у яких виявили подвійне громадянство, на сьогодні немає. Про це у Харкові, відповідаючи на питання журналістів, сказав голова партії «Слуга Народу» Дмитро Разумков.

За його словами, оцінку мажоритарникам мають дати виборці.  

«Партія не може вжити жодних заходів, тому що, по-перше, постпраймеріз був передбачений лише для кандидатів, які йдуть за списками. Постпраймеріз для мажоритарників буде 21 липня 2019 року, коли прийдуть виборці і зроблять свій вибір. Якщо ми припустились помилки з тим чи іншим кандидатом, на цю помилку нам вкажуть виборці. На сьогодні юридичних механізмів змінити цю ситуацію у партії «Слуга народу» немає», — прокоментував Разумков.  

Центральна виборча комісія надала партії «Слуга Народу» інформацію, згідно з якою чотири кандидати цією політсили мають подвійне громадянство. 

«Наскільки я пам’ятаю, один з чотирьох вже покинув нашу партію. Мова йде про Михайла Соколова, який був 99 номером списку партії. Він мав російське громадянство. Це ті, хто йшов за списками. По мажоритарникам партія рішень не приймала», — сказав Разумков. 

На питання, як вийшло, що від партії висувався кандидат із російським громадянством, Разумков відповів:

«Він забув про це розповісти, розумієте. А в нас, на жаль, не завжди є доступ до цієї інформації. Тобто людина приходить і показує документи, які підтверджують громадянство України. Але він забув нагадати, що він ще паралельно залишається громадянином Російської Федерації. Раптово чи випадково це сталося, це питання, напевно, не до мене».

Наявність подвійного громадянства 6 червня підтвердив кандидат від «Слуги Народу» по харківському 169-му округу Олександр Куницький

«Я громадянин Ізраїлю з 12 років. У 2002 році вступив на службу до армії Ізраїлю, чим я дуже пишаюся. В 2005 році, після армії, я повернувся до України. Відтоді я проживаю в Україні», — сказав Куницький.

«Всі ті, хто вважає, що це протизаконно, ви всі помиляєтесь. Тому що ви не знаєте. Це не карається. З моменту подачі моєї заяви до ЦВК, я написав заяву до Генерального консульства Ізраїлю в Києві про відмову від ізраїльського громадянства, тому, якщо мені пощастить і ви підтримаєте мене як кандидата в народні депутати — в мене буде одне громадянство, щоб більше не було жодних проблем», — додав він. 

Кореспонденти UA: Харків телефонували за номером Генконсульства Ізраїлю в Україні, вказаному на офіційному сайті. Інформацію, чи звертався Куницький до посольства із заявою про відмову від громадянства, не підтвердили і не спростували, пояснивши, що це конфіденційна інформація.

У законі «Про вибори народних депутатів України» прямої заборони балотуватись у нардепи та мати друге громадянство немає, говорить представник громадського руху «Чесно» у Харкові Руслан Зерницький. Він каже про правову колізію.

«У ч. 1 ст. 9 Закону України «Про вибори народних депутатів України» зазначено, що «депутатом може бути обраний громадянин України, який на день виборів досяг 21 року, має право голосу і проживає в Україні протягом останніх 5 років». У цьому законі немає прямої заборони бути обраним народним депутатом через наявність другого громадянства. Однак ст. 4 Конституції України стверджує: «В Україні існує єдине громадянство». Тому, вочевидь, особи, які мають інші громадянства, крім громадянства України, не можуть бути обраними у законодавчий орган країни. Тут виникає правова колізія, тому що ст. 2 Закону України «Про громадянство», яка мала б вирішувати такі спірні питання, вона стверджує, що громадяни України, які набули громадянства іншої країни, вони у юридичному полі України є виключно громадянами України, тому і не звертається увага на інші громадянства», — говорить Зерницький. 

За словами Зерницького, партія могла відкликати своїх висуванців по одномандатних мажоритарних округах до 8 липня.

«На цей момент вони вже дійсно не можуть відкликати своїх висуванців, однак це може зробити ЦВК, якщо на це будуть поважні причини. На мою думку, у партії було більш ніж достатньо часу, щоб перевірити документи, громадянство», — вважає він.