ЦВК скасувала реєстрацію кандидата в народні депутати Олександра Куницького

22:55, 11 лип. 2019
 
ЦВК скасувала реєстрацію кандидата в народні депутати Олександра Куницького

Відповідне рішення члени Центрвиборчкому ухвалили на сьогоднішньому засіданні. Олександр Куницький — кандидат-мажоритарник, який балотувався по виборчому округу №169 (Київський та частина Московського району міста Харкова).

Реєстрацію скасували через те, що Куницький не проживав безперервно на території України протягом останніх 5 років. Це є необхідною вимогою для реєстрації кандидата в нардепи. За даними ЦВК, Куницький виїжджав за кордон більш ніж на 180 днів. 

Із заявою про скасування реєстрації до ЦВК звернувся Олег Петріченко. Він також балотується по 169-му округу. В скарзі Петріченко зазначив, що в Куницького є громадянство Ізраїлю.

ЦВК у задоволенні вимог Петріченка відмовила та зазначила, що не має повноважень оцінювати інше громадянство кандидата.

Після обговорення скарги Петріченка, заступник голови ЦВК Євгеній Радченко виніс альтернативну постанову. Він пояснив, що підставою для скасування реєстрації кандидата є те, що згідно з даними Державної прикордонної служби України, Куницький перебував за кордоном з 15 березня по 5 грудня 2015 року. 

«Громадянин України не перебував на території України 264 дні і при цьому не зміг підтвердити належним чином, що він був у відрядженні», — сказав Радченко.

Під час голосування альтернативний проект підтримали 9 членів ЦВК, семеро були проти.

На засіданні уповноважений представник партії «Слуга Народу» сказав, що за межами України Куницький перебував з редакційним завданням.

«Кандидат надав підтвердження-лист про те, що він перебував з редакційним завданням від телеканалу 1+1 та громадських організацій. Від телеканалу він був як журналіст. ЦВК не надала можливості кандидату надати відповідні докази. В разі необхідності, я гадаю, телеканал зможе надати відповідні накази. Як представник партії, я вважаю, що ЦВК могла б надати додатковий час», — сказав представник партії «Слуга народу» Олександр Качура.

«Мені дуже потрібна ваша підтримка, щоб ми змогли відстояти моє право висуватися в народні депутати на цих виборах. У разі необхідності я особисто вийду під стіни ЦВК», — сказав Куницький у відеозверненні, яке опублікував на своїй сторінці у Facebook.

Нагадаємо, наявність подвійного громадянства Олександр Куницький підтвердив на зустрічі з виборцями 6 червня.

«Я громадянин Ізраїлю з 12 років. У 2002 році вступив на службу до армії Ізраїлю, чим я дуже пишаюся. В 2005 році, після армії, я повернувся до України. Відтоді я проживаю в Україні», — сказав Куницький.

«Всі ті, хто вважає, що це протизаконно, ви всі помиляєтесь. Тому що ви не знаєте. Це не карається. З моменту подачі моєї заяви до ЦВК, я написав заяву до Генерального консульства Ізраїлю в Києві про відмову від ізраїльського громадянства, тому, якщо мені пощастить і ви підтримаєте мене як кандидата в народні депутати — в мене буде одне громадянство, щоб більше не було жодних проблем», — додав він.

Ізраїльське громадянство Куницького під часу візиту у Харків прокоментував голова партії «Слуга Народу» Дмитро Разумков.

«Партія не може вжити жодних заходів, тому що, по-перше, постпраймеріз був передбачений лише для кандидатів, які йдуть за списками. Постпраймеріз для мажоритарників буде 21 липня 2019 року, коли прийдуть виборці і зроблять свій вибір. Якщо ми припустились помилки з тим чи іншим кандидатом, на цю помилку нам вкажуть виборці. На сьогодні юридичних механізмів змінити цю ситуацію у партії «Слуга народу» немає», — сказав Разумков.

Фото: Facebook / Alexander Kunitsky