Суд визнав протиправною постанову ЦВК про скасування реєстрації Куницького

8:33, 15 лип. 2019
 
Суд визнав протиправною постанову ЦВК про скасування реєстрації Куницького

Шостий апеляційний адміністративний суд частково задовольнив позов Олександра Куницького, кандидата у народні депутати від партії «Слуга Народу» по округу №169 у Харкові, реєстрацію якого 11 липня скасувала Центральна виборча комісія.

«Адміністративний позов кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі №169 Куницького Олександра Олеговича задовольнити частково, визнати протиправною та скасувати постанову ЦВК від 11.07.2019 року № 1611 «Про скаргу кандидата в народні депутати України  в одномандатному виборчому окрузі № 169 Петріченка О.В., зареєстровану в Центральній виборчій комісії 9 липня 2019 року за № 21-36-30716», у задоволенні решти вимог — відмовити», — оголосила головуюча суддя Людмила Губська в ніч на 15 липня.

Рішення ще не набрало законної сили і може бути оскаржене до Касаційного адміністративного суду в складі Верховного Суду протягом двох днів. 

Засідання Шостого апеляційного адміністративного суду, яке почалося вранці 14 липня, транслювалося на сторінці Facebook Олександра Куницького. Позивач та його представник заявили свої вимоги, суд вислухав позицію представників ЦВК та третіх осіб — партії «Слуга Народу» та кандидата по 169-му округу Олега Петріченка, який подавав скаргу до ЦВК щодо подвійного громадянства Куницького. 

Рішення почали оголошувати за півгодини до опівночі. Після оголошення Куницький сказав: «Привіт, я повернувся».

Серед вимог, окрім визнання протиправною та скасування постанови ЦВК, позивач просив визнати протиправною бездіяльність ЦВК, а також винести окрему ухвалу — з повідомленням голові ЦВК про порушення законодавства з боку її членів, Верховної Ради, а також скерування цієї інформації до Державного бюро розслідувань та Генеральної прокуратури України. В цій частині суд позивачу відмовив. 

Нагадаємо, 11 липня ЦВК скасувала реєстрацію Олександра Куницького, кандидата-мажоритарника по виборчому округу №169 (Київський та частина Московського району міста Харкова). Заступник голови ЦВК Євген Радченко пояснив, що підставою для скасування реєстрації кандидата є те, що згідно з даними Державної прикордонної служби України, Куницький перебував за кордоном з 15 березня по 5 грудня 2015 року. 

«Громадянин України не перебував на території України 264 дні і при цьому не зміг підтвердити належним чином, що він був у відрядженні», — сказав Радченко.

12 липня Куницький повідомив, що оскаржуватиме рішення.