«Все для перемоги»: мерія програла апеляцію у справі щодо намету на майдані Свободи (оновлюється)

19:15, 20 тра. 2019
 
«Все для перемоги»: мерія програла апеляцію у справі щодо намету на майдані Свободи (оновлюється)

Рішення у справі прийняв Другий апеляційний адміністративний суд Харкова. Скаргу подали представники Харківської міської ради. Вони вимагали заборонити використовувати під час пікету на майдані Свободи намет «Все для перемоги».

Апеляцію розглядала колегія суддів. Головуюча — Зоя Подобайло.

«Суд постановив: апеляційну скаргу Харківської міської ради залишити без задоволення. Рішення Харківського окружного адміністративного суду від 18 травня 2019 року залишити без змін. Постанова набирає законної сили з моменту її проголошення і може бути оскаржена у касаційному порядку протягом 30 днів з дня складення повного судового рішення шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до Верхового суду», — сказала Подобайло, зачитуючи рішення суду.

Почалося слухання о 15:00. За 20 хвилин у справі було оголошено перерву. Ані відповідач, ані представники прокуратури, поліції, СБУ та Харківської облдержадміністрації — не отримали тексту апеляційної скарги мерії. Суд оголосив перерву до 16:30, щоб усі учасники процесу могли ознайомитися з текстом.

У коридорі волонтери розгорнули банер «Все для перемоги». 

Після перерви представник Харківської міськради Ігор Козак просив долучити до справи доповідну записку та акт про пожежу в наметі «Все для перемоги» 20 травня. Вона, на думку Козака, мала стати «додатковим підтвердженням» вимог мерії.

Представник відповідача Ігор Черняк сказав, що документи не є належними доказами згідно Кодексу адміністративного судочинства України. Суд відмовив у клопотанні, довідку до справи не долучали.

Аргументи сторін у справі колегія заслуховувала годину. Ще за півтори години судді вийшли з нарадчої кімнати. Рішення: «Не підлягає задоволенню», — зачитала головуюча Зоя Подобайло. 

«Під час розгляду справи позивачем не надано жодних належних і допустимих доказів, які б свідчили про реальну небезпеку заворушень чи вчинення кримінальних правопорушень, загрози здоров’ю населення або правам і свободам інших людей під час проведення відповідачем мирного зібрання з використанням намету на майдані Свободи, навпроти будівлі Харківської ОДА у місті Харкові», — вказано у рішенні колегії.

Нагадаємо, 8 травня на сайті мерії опублікували петиції із проханням прибрати намет з майдану Свободи. Це звернення публічно підтримав міський голова Геннадій Кернес. Менш, ніж за добу петиція набрала 5 тисяч підписів.

11 травня на сайті мерії був опублікуваний припис із вимогою демонтувати намет добровільно. На це волонтерам давалося три дні, до 14 травня. У документі йдеться: якщо намет не приберуть, його демонтують за рішенням виконкому міської ради.

У неділю, 12 травня, на підтримку намету «Все для перемоги» вийшли більше 600 людей. Вони провели мітинг на майдані Свободи та влаштували ходу вул. Сумською.

Про те, що Харківська міськрада подала позов з вимогою демонтувати намет на майдані Свободи, 15 травня розповів директор Департаменту територіального контролю Олексій Калина. 

Харківський окружний адміністративний суд розглянув позов мерії 17 травня. У його задоволенні суддя Владислав Єгупенко відмовив. Після цього представники Харківської міськради подали апеляцію. 

Намет «Все для перемоги» був встановлений восени 2014 року. Протягом пяти років у ньому збирали допомогу для українських військових, проводили патріотичні акції.