У Харкові відновили погруддя Георгію Жукову: реакція місцевих мешканців

17:24, 11 лип. 2019
 
У Харкові відновили погруддя Георгію Жукову: реакція місцевих мешканців

Ось так виглядає погруддя радянському маршалу Георгію Жукову, що у Немишлянському районі міста.

Пам’ятник на постамент повернули сьогодні вранці.

«У мене тато воював від початку і до кінця війни. І він завжди ось його згадував. Хороший дідусь, хороший був. Царство йому небесне», — розповідає мешканка Немишлянського району Тамара Манойло.

«Сьогодні для мене це було якесь відкриття. Дивлюся — а він стоїть. Ну, думаю все. Прийду сьогодні, діти будуть гасати, дуже будуть раді, бо вони дуже люблять і знають, хто такий Георгій Костянтинович Жуков», — говорить Вікторія Арутюнян.

«Це м’ясник, це негідник, розумієте? Найвищого ступеня негідник. Він скільки вбив моїх дідів, батьків, дядьків і так далі. Категорично проти», — каже Микола Кипоть.

«Погано. Тому що є закон про декомунізацію. Навіщо нам Жуков? Всі ж знають цю історію. Леніна ми повбирали пам’ятники, а чому Жукову залишили?» — питає Вікторія Шалаєва.

Погруддя Маршалу Жукову повалили півтора місяця тому. Це сталося другого червня під час пікету, який проходив біля Палацу спорту. Там відбувався з’їзд політичної партії «Довіряй ділам».

Частина акціянтів — противників зустрічі — видерлися на постамент та скинули бюст.

Партію «Довіряй ділам» очолив міський голова Геннадій Кернес. За п’ять днів ця політсила об’єдналась з іншими партіями. Вони заявили про спільну участь у парламентських виборах. У списках партії «Опозиційний блок» Кернес йде третім.

Під час з’їзду Кернес сказав: погруддя відновлять за кошти меценатів. Сьогодні він підтвердив — гроші на пам’ятник пішли не з міського бюджету. Суму — не назвав.

«Пам’ятник "маршалу Перемоги" Георгію Жукову відновлений за благодійні внески, за допомогою партії "Опозиційний блок". Це не бюджетне фінансування, яке має свої ознаки. Я маю на увазі, публічність. Це інформація особистого характеру».

Кернес каже, бюст встановили зранку. На питання, хто це робив — комунальні працівники чи приватні — Кернес відповів так.

«Ви ставите питання, які не мають ніякого стосунку до сьогоднішньої події. Ви розумієте, ви налаштовані просто на скандал».

Встановлення пам’ятника Георгію Жукова є незаконним. Так говорить юрист Українського інституту національної пам’яті Сергій Рябенко.

«З точки зору прямих норм закону "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні". Та заборону пропаганди їхньої символіки. Його остання посада — це Міністр оборони СРСР. То по зазначеному формальному критерію, його пам’ятник підпадає під визначення символіки комуністичного режиму. І інші норми цього закону прямо забороняють виготовлення та поширення або публічне використання такої символіки».

Постать Маршала Жукова є символом передвиборчої кампанії Геннадія Кернеса. Так вважає політолог Антон Авксентьєв. За його словами, агітаційна кампанія міського голови розпочалася після того, як Кернес ініціював повернення старої назви проспекту Петра Григоренка на Маршала Жукова.

«Дві політичні сили, електоральні спадкоємиці "Партії регіонів", вони конкурують за те, щоб уособлювати так званні контрмайдані цінності. Символом яких можна вважати й Жукова. Я маю на увазі "Опозиційний блок" та "Опозиційну платформу — За життя". Головне завдання, на мою думку, яке стоїть перед Кернесом, — це за 10 діб схилити виборців саме "За життя" до голосування за "Опозиційний блок". І тому сьогоднішнє відновлення пам’ятника за кошти благодійних внесків з "Опоблоку" цілком вписується в сюжет цієї боротьби за голоси контрмайданного табору».

Повалення погруддя поліція розслідує за статтями «хуліганство» та «насильство щодо працівника правоохоронного органу». Нині у справах двоє підозрюваних. Про це говорить Кирило Щербинський, начальник Немишлянського відділу поліції.

«Санкції цих статей передбачають до 4 та до 5 років позбавлення волі. Проводиться ще експертиза комплексна, яка встановить цінність цього пам’ятника та збитки. Нараховується вже 5 чи 6 томів кримінальної справи.

За словами Щебинського, за півтора місяця слідчі опитали понад 100 свідків.